Strategische advisering realisering duurzaamheidsambities

Strategische advisering opstellen beleidskader en projectmatige aanpak om de duurzaamheidsambities van de gemeente Kerkrade voor energietransitie te realiseren

Sector:
Duurzaamheid,
Opdrachtgever:

Gemeente Kerkrade

Rol:

Strategische advisering en projectmanagement

Partijen:

Omschrijving en resultaat

Duurzaamheid en duurzame gebiedsontwikkeling zijn speerpunten binnen het gemeentelijk beleid en bij de uitvoering van projecten binnen de gemeente Kerkrade. De gemeente doet al veel op het gebied van duurzaamheid maar realiseert zich ook dat het bij lange na niet genoeg is voor de noodzakelijke energietransitie dat wil zeggen: het terugdringen van energieverbruik en het inzetten op hernieuwbare energiebronnen.

De gemeente heeft Daan Bours Strategische Samenwerking & support verzocht haar de te adviseren en ondersteunen bij het maken van strategische keuzen om haar duurzaamheidsambities te realiseren.

Om focus aan te brengen voor het realiseren van de duurzaamheidsambities en doelstellingen is in overleg met de gemeente een uitgangspuntennota duurzaamheid opgesteld. De nota beoogt het begrip duurzaamheid in te kaderen voor: definiëring duurzaamheid, de ambities en richtinggevende doelstellingen, de rol van de gemeente, de mogelijkheden voor samenwerking en financiering, verankering en aanpak.

Op basis van de nota heeft de gemeente ervoor gekozen in te zetten op energietransitie zonder de andere pijlers (people en profit) uit het oog te verliezen. Enerzijds gaat het dan om energiereductie (verminderen energieconsumptie) en anderzijds om het inzetten op hernieuwbare energiebronnen.

De keuze voor energietransitie is ingegeven door het besef dat de transitie naar duurzaamheid noodzakelijk is en versneld aangepakt moet worden. Voor de gemeente valt nog veel te winnen in termen van energiebesparing gebouwen en gebouwde omgeving en het inzetten op hernieuwbare energiebronnen wind, zon, biomassa en warmte.

In een volgende stap is een plan van aanpak opgesteld voor de uitwerking van de nota duurzaamheid en is stapsgewijs en gericht uitvoering gegeven aan de duurzaamheidsambities. De stapsgewijze aanpak heeft voor de korte en middellange termijn geleid tot een keuze voor de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen en de gebouwde omgeving.

Het zijn speerpunten waar de gemeente zelf mee aan de slag gegaan is. Het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed levert de gemeente een lagere CO2-uitstoot en lagere energiekosten op.

Daarnaast is voor de lange termijn een concreet uitvoeringsprogramma opgesteld. Daarmee worden de projecten voor de korte termijn in een lange termijn perspectief geplaatst. Dit is gebeurd aan de hand van de roadmap Kerkraadse duurzaamheid (bron: the natural step).

Op grond van deze aanpak zijn nu diverse duurzaamheidsprojecten gericht met focus aangepakt in samenwerking met andere publieke en private partijen.

 

Roadmap Kerkraadse duurzaamheidsambities (Bron: "the natural step")

Roadmap Kerkraadse duurzaamheidsambities (Bron: “the natural step”)

© Daan Bours